Ferencváros-Újpest

2019.05.05 15:27

A szombati derbi is a szokásos remek hangulatban, kiélezett küzdelemben dölt el. A szurkolók által, már hetekkel ezelőtt roham tempóban felvásárolt jegyek okán garantált volt a teltház, és ezt még a szakadő májusi eső sem tudta megakadályozni.

A zöld-fehér szurkolók a bajnoki címet ünnepelni gyülekeztek már kora délután, a lila-fehér játékosok és szurkolók viszont ehhez nem asszisztálni érkeztekok  a Groupama stadionba. A két csapat összeállításában semmi meglepetés nem lett volna, ha... Azonban az FTC ukrán légiósa Petrjak, hosszú tárgyalás sorozat után végül nem fogadta el jelenlegi klubja új ajánlatát, és helyette a rivális MOL Vidihez kötelezte el magát. Így, talán nem meglepő, a játékos a keretből is kikerült, még a kispadon sem kapott helyett.

A derbi körítéshez, lassan már évtizedek óta hozzátartozó koreográfiával és füstbombákkal indult  találkozó. Utóbbi mellékhatásaitól az első percekben alaposan megnehezitve a játékosok, és a játékvezetők dolgát egyaránt. Támadólag lépett fel mindkét együttes, ezáltal kifejezetten élvezhető volt a mérkőzés. Dibusznak az egész mérkőzés folyamán több nagy bravúrt kellett bemutatnia, ami dícséri a lila-fehér támadókat.

Igazságos döntetlennel zárult a félidő, hogy aztán a szünetet követően a csapatok változatlan elánnal folytassák azt a 45 percet, amely végül közel 60-ra sikeredett. A gyors Lanzafame gól, amely kétség kívül lesről született, kicsit megfogta az Újpestet, de csak percekre. Ez éppen elég lett volna a Fradinak, hogy eldöntse a mérkőzést, ám az első gólt szerző Varga Roland lábában maradt a következő találata.

A mérkőzés ebben a fázisában több alkalommal is "szünetet" kellett elrendelnie a játékvezetőnek. Előbb a hazai, majd a vendégdrukkerek pirotechnikai bemutatója után telt meg a stadion légtere füsttel, melynek következtében 15-20 méterre csökkent a látótávolság.

A ráadás 11 percére még maradt egy hatalmas újpesti helyzet, valamint egy jégkorong mérkőzést idéző tömegjelenet, melyet követően a rend helyreállítása okán Andó-Szabó játékvezető jónéhány sárga kártyát mutatott fel.

Összegezve, ez a budapesti derbi is méltó volt rangjához és hírnevéhez. Igazán kár, hogy ilyen mérkőzések csak évente néhány alkalommal vannak az NB1-ben.

OTP Bank Liga, 31. forduló: Ferencváros-Újpest FC 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, 20 057 néző, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: Varga R. (22.), Lanzafame (50.), illetve Nagy D. (39.)
sárga lap: Lanzafame (74.), Gorriaran (93.), Haratin (95.), illetve Nagy D. (21.), Ristevski (45.), Zsótér (89.), Onovo (95.), Litauszki (97.)

A mérkőzésről készült legjobb felvételeinket a galériában, valamint facebook oldalonkon tekinthetik meg.

(a cikk és a képek forrása: Szőke Péter, sportfotok.hu)

 

Vissza